Artizanat autentic romanesc - Lada de zestre -
 
 

Galerie foto

1. INTERIOARE TARANESTI

Fiecare casa taraneasca din Maramures este un mic muzeu popular unde autenticul este pastrat si transmis peste veacuri. Decorarea interiorului caselor este in exclusivitate activitatea femeilor, care isi pun maiestria si simtul pentru frumos pe deplin in functie. Aranjarea mobilierului se face in asa fel incat, mijlocul odaii sa ramana liber si sa fie folosite toate spatiile. Piesele din care se compune mobilierul unei odai sunt:

Cuptorul cu vatra - ocupa un spatiu considerabil in interiorul traditional; este de importanta vitala intrucat asigura incalzirea camerei, gatitul mancarilor dar si un confortabil spatiu pentru dormit in iernile aspre de la munte.

Masa, inconjurata pe doua parti de lavite fixate de-a lungul peretilor, folosite pentru sezut sau uneori pentru dormit in cazul familiilor numeroase. Coltul de deasupra mesei este impodobit cu un procut lung care acopera doi pereti pana la geam. In Borsa in special, procutul este pe fond negru cu ruji combinate cu carlige, tesute “ales” in culori vii de rosu, roz si nuante de verde care dau o lumina aparte odaii. La marginea de sus a procutului sunt insiruite blidele de lut lucrate de olarii satelor cu multa maiestrie, intercalate ici colo cu icoane. Stergarele aranjate dupa blide si icoane, cu modele unul mai frumos decat celalalt,de culoare alba si cu model “ales” sau “nevedit”, sau unde gospodina este mai in varsta , tesute mai simplu “in tablite”, dau un aer de veselie si adevarata sarbatoare odailor taranesti.

Patul - acoperit cu lepedeu tesut din canepa, iar peste el cu traditionala cerga din lana, moale si pufoasa, pentru ca a fost “valturata”, are acelasi model cu procutul , sau este simpla in dungi.

Lada de zestre - este cel mai de seama element al mobilierului traditional este asezata in capatul lavitei si in ea se pastreaza hainele de sarbatoare, podoabele populare, zgardanul, margelele, actele casei, banii si tot ce este mai de valoare. O lada de zestre speciala,( care este intodeauna ornamentata foarte frumos cu figuri geometrice si linii care se intretaie specific fiecarei zone), este pregatita pentru maritisul fetei din casa. Cu multa migala si in timp este pregatit trusoul pentru viitoarea mireasa: cerge din lana pufoase si moi de un colorit aparte, tesute “ales” cu modele in doua culori sau simple cu dungi alb-negru sau alb-gri; procute pentru perete tesute “alese”in culori vii tesute cu modelul traditionalelor rujii, cuprinse ca intr-o hora nebuna; stergare tesute “alese” mai scurte pentru blide si mai lungi pentru icoane; fete de masa mai mici si mai mari tesute sau alteori cusute in model “peste fire” , “in cruci”sau “ in chelin”; perne si perinute decorative, ”desagi” din care se confectioneaza traditionala “traista maramuresana”, cearceafuri cu “cipca” crosetata in “coltisori”, stergare tesute simplu din in si canepa pentru fata sau bucatarie si multe multe alte dichisuri...

O alta piesa de mobilier specifica numai Maramuresului este ruda cu haine, asezata deasupra patului, fixata din perete in perete, este locul de etalare al trusoului viitoarei mirese.

Din pacate modernismul a alterat mult din traditia “morosenilor”. Piesele simple de mobile mestesugite de taran in gospodaria sa au fost inlocuite de mobile moderne cumparate din magazine. De-asemenea tesaturile autentice si de rara frumusete sunt treptat inlocuite cu textile cumparate.

2. CASE VECHI

Casele maramuresene erau construite numai din lemn, pe fundatie din piatra, acoperite cu “dranita”, adica sindrila. Forma acoperisului era in patru ape si tuguiate pentru a nu se opri zapada pe ele. In fata si pe o lature aveau atasate o prispa, “satra” cu stalpi din lemn frumos “impistriti”(decorate), formand adevarate arcade si care dadeau o nota specific maramureseana acestor case. O casa era compusa din doua incaperi si tinda intre ele care comunica cu podul neavand tavan. In tinda se scotea hornul de la soba si astfel fumul mergea direct in podul casei unde iarna erau agatate preparatele din porcul care se sacrifice pentru sarbatorile Craciunului, spre a fi conservate in fum si a fi pastrate la rece. Gospodaria morosanului mai are si alte constructii anexe pe langa casa: grajdul cu sura care adapostesc animalele si fanul pentru ele, uneltele si sculele cu care-si lucreaza pamantul; “colejna” asezata lipita de grajd si unde se pastreaza lemnele pentru foc, carul si alte scule; cotetele pentru porci si pasari, fantana, etc.3. PORTI MARAMURESENE

Poarta din lemn reprezinta cel mai important element de arhitectura traditionala a taranului din Maramures. Este construita din trei stalpi mari din stejar care sunt legati intre ei printr-un fruntar, acoperisul este in patru ape ca si la case. Are o portita pentru trecerea persoanelor si poarta mare pentru ateleje si animale. Poarta reprezinta un indicator al prestigiului social si economic a familiei respective, astfel ca in functie de statusul economic al familiei in sat, poarta de la intrare este mai mult sau mai putin ornamentata cu diferite motive cum ar fi : motivul funiei, insemnele solare, ”dintele de lup si ghinul”, ”vasul cu flori”, flori stilizate, pomul vietii in diferite variante, motive romboidale mari sau mai marunte, etc.4. PEISAJE DIN BORSA-MARAMURES
    

© 2005-2011 Mioval SRL
Promovare online - cazare